Astrologie is een studie van de bewegingen en relatieve posities van hemellichamen als een middel om informatie te voorspellen over menselijke aangelegenheden en aardse gebeurtenissen. Astrologie bestaat al sinds de oudheid, maar wat betekent het eigenlijk? Astrologie is in de loop der jaren door veel mensen gebruikt om zichzelf beter te begrijpen of om de dingen die in hun leven gebeuren zinvol te maken. Sommigen geloven echter niet in de kracht ervan omdat het geen exacte wetenschap is zoals wiskunde of geneeskunde – maar hierover later meer in detail.

We lezen vaak de dagelijkse of wekelijkse horoscoop in een krant, tijdschrift of zelfs online. Als deze juist blijkt te zijn, zijn we geboeid door astrologie omdat deze hele zaak soms zo intrigerend kan lijken. Maar wat houdt “astronomie” nu precies in?

Wat is astrologie

Het concept van de astrologie is een samenvoeging van ideeën over het lot en de gebeurtenissen op deze planeet versus die met betrekking tot hemellichamen. Hemellichamen omvatten sterren, planeten, manen enzovoort die allemaal bewegen en hun regelmatigheid in de tijd beschrijven met informatie die ook van hen werd verzameld – deze bewegingen werden gevolgd door individuen die wat zij wisten samenvoegden in sterrenbeelden (of groepen). Dit proces begon in de Romeinse tijd waar we de oorsprong vinden van de moderne Westerse Astrologie die voornamelijk voortkomt uit Grieks/Grieks-Romeinse gecombineerde kennis, alvorens in de Middeleeuwen verder te gaan.

Chinese astrologie

De 12 tekens van de dierenriem van het westen zijn vervangen door een dozijn meer anonieme en generieke keuzes voor de horoscoop van je leven. Het Chinese astrologiesysteem, terwijl gelijkaardig op vele manieren aan zijn Westelijke tegenhanger heeft sommige zeer belangrijke verschillen die dit nieuwe type uniek maken: het behandelt één jaar per teken (niet kalenderjaren) eerder dan dertig; er zijn slechts tien hemellichamen in plaats van op twaalf zoals wij van onze huizen terug naar huis worden gebruikt; ook in tegenstelling tot andere versies begint dit niet opnieuw om de twaalf maanden maar gaat na 60+/-5., makend elke cyclus bijna 5 keer langer duren.

Natuurwetenschappen

Astrologie en astronomie zijn al vele eeuwen onderwerpen van belangstelling, maar zij werden gescheiden in het tijdperk waarin de natuurwetenschappen in opkomst waren (na de Middeleeuwen). Astrologie is een pseudowetenschap omdat er geen oorzakelijk verband met de wetenschap bestaat; toch geloven mensen nog steeds in de kracht ervan in de hoop dat dit bijgeloof hun geluk kan brengen of bescherming kan bieden tegen slecht geluk.

Mysterieus

Er valt veel te zeggen voor en tegen het idee dat wij allen verbonden zijn. Het doet echter niets af aan de waarheid ervan: Er zit geen wetenschap achter omdat er geen concrete theorie is; maar ze hebben wel een aantal specifieke punten die genoeg lijken voor veel mensen die iets op het eerste gezicht als “kern” of zelfs waar herkennen zonder te weten waarom deze dingen precies gebeuren in ons leven. Dat zou op een dag heel goed logisch kunnen zijn, maar op dit moment is er nog niets wetenschappelijk bewezen dus tot die tijd is het mysterie territorium.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.