Het woord “parapsychologie” is een term die veel mensen gebruiken om te verwijzen naar de studie van paranormale verschijnselen. De term werd bedacht in 1889, en wordt meestal gebruikt door degenen die geïnteresseerd zijn in paranormale of bovennatuurlijke gebeurtenissen. In deze blogbijdrage zullen we enkele interessante feiten over parapsychologie bespreken.

De parapsychologie heeft altijd geworsteld met het vinden van een weg voor haar studies naar het paranormale. Oude religies en bijgeloof konden de moderne wetenschap niet bijhouden, maar nu zijn er enkele nieuwe theorieën over hoe deze gebeurtenissen plaatsvinden die ons kunnen helpen beter te begrijpen wat er achter de schermen gebeurt als er iets vreemds om je heen gebeurt.

Onderzoek

Parapsychologen onderzoeken het onverklaarbare, zoals waarnemingen van geesten en dromen die toekomstige gebeurtenissen lijken te voorspellen. Zij zijn ook geïnteresseerd in het bestuderen van paranormale vermogens omwille van zichzelf. Niet alleen hoe deze mensen zouden kunnen helpen, maar ook of deze vermogens überhaupt bestaan of ooit verklaard zouden kunnen worden met natuurlijke middelen buiten de psychologie om (die nog niets substantieels heeft gevonden).

Twijfels

Parapsychologie bestaat al heel lang, maar de resultaten voldoen nog steeds niet aan de verwachtingen. Wetenschappers betwijfelen het bestaan van paranormale activiteiten omdat sommige van deze beweringen vals of misleidend zijn gebleken in onderzoeken die wetenschappers zelf over dit onderwerp hebben uitgevoerd. Wat niet verwonderlijk is als je bedenkt hoe moeilijk het zou zijn om bewijs te vinden buiten het woord van een persoon die een zo persoonlijke ervaring heeft als die van vermeende PSI-sessies.

Problemen

Het belangrijkste probleem met gevallen van spontane helderziendheid is dat ze meestal al voorbij zijn tegen de tijd dat een onderzoeker arriveert. Het is praktisch onmogelijk ze te verifiëren en men zou alleen kunnen afgaan op wat getuigen zeggen. Wat bedrog kan zijn of op een of andere manier verkeerd begrepen, hoewel dit in het beste geval meer onderzoeksmogelijkheden zou moeten geven, maar nooit als bewijs zou mogen dienen.

Een van de meest voorkomende problemen in de wetenschap is dat resultaten niet herhaalbaar zijn. Dit betekent dat als je één keer een bewijs voor je theorie vindt en je wilt dat anderen het ook zelf kunnen testen – ze niet elke keer dezelfde bevindingen zullen krijgen.

Bedrog

De parapsychologie bestudeert niet langer spontane helderziende waarnemingen omdat er zoveel fraude is gepleegd bij deze onderzoeken. De wetenschappers blijven nu stilstaan bij de laboratoriumexperimenten, in de hoop een test te vinden die snel herhaald kan worden en hen helpt te bewijzen dat dit vermogen bestaat voor andere mensen dan zijzelf. Ook wel bekend als “bewijs” of medisch experimenteren gedaan door zichzelf te testen zonder hun toestemming, wat volgens velen niet ethisch is.

Moeilijkheden

Helderziendheid komt veel minder vaak voor dan normaal zien. Dit is geen reden voor de wetenschap om te stoppen met onderzoek, want zonsverduisteringen zijn ook zeer zeldzaam en komen op een gemiddelde zonnedag slechts eens in de twaalf jaar of zo voor.

Veel mensen vragen zich af of wat zij hebben gezien wel echt met helderziendheid te maken had en niet gewoon met iets anders dat vaker voorkomt als gevolg van toegenomen visuele mogelijkheden in het dagelijks leven.

De reden waarom de wetenschap het moeilijk heeft om helderziendheid te begrijpen is omdat de term “parapsychologie” iets voorstelt dat met het occulte te maken heeft, wat hen een excuus geeft om er niet meer over na te denken. Meer in het bijzonder wanneer mensen worden beschouwd als mensen die macht hebben over anderen en hen anders kunnen laten ‘lijken’ dan ze in werkelijkheid zijn

De wetenschap huivert ook voor de manier waarop sommige paranormaal begaafden door de samenleving worden gezien – als supermensen met vermogens die ons begrip te boven gaan Dit omvat zaken als gedachten lezen of in staat zijn paranormale energie te gebruiken voor vanzelfsprekend geachte taken die vandaag de dag normaal worden geacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.