Roel Pieterman

Wat kenmerkt jou?

Ik ben wel recht door zee. Ook ben ik meer bestendig dan snel. Allebei mijn opa’s waren sleepbootkapiteins. Die moesten met hun kleine bootjes die grote schepen binnenloodsen. Dat vereist behendigheid en geduld en kennelijk heb ik daar wat van mee gekregen. Bij mij gaat het niet hard, maar ik kom wel waar ik wezen moet.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de VAWO?

Poeh, dat is al even geleden, dat was in de jaren negentig. Een collega tipte mij, maar ik was toen al lid van een andere vakbond. Lidmaatschap van een vakbond is iets wat voor mij vanzelfsprekend is. Maar toen ze gingen actievoeren met hesjes, petjes en fluitjes, was ik weg. Dat vind ik niet zo passen in de wetenschap. Daarna voelde ik niet de behoefte om ergens anders lid te worden. Dat veranderde tien jaar later, toen ik met ontslag werd bedreigd. Ik ben vervolgens uitgekomen bij de VAWO en ik kan zeggen: ik voel me er ook echt thuis. Dus heb ik me eerst jarenlang ingezet als lokaal vertegenwoordiger van de VAWO op de Erasmus Universiteit. En nu ben ik voorzitter.

Wat maakt de VAWO anders dan andere vakbonden?

Dat het echt een bond is voor en door mensen werkzaam in de wetenschap. Het is de kennis van binnenuit, de ervaring aan den lijve en daarmee ook de betrokkenheid. Wat mij ook aanspreekt is de gemotiveerdheid om de wetenschap vooruit te helpen. Als lokaal vertegenwoordiger kies ik altijd de constructieve benadering, zelfs in lastige situaties. En ik vind het prettig dat dit niet alleen mijn werkwijze is, maar dat ik dit over de gehele linie bij de VAWO zie. Ik ben ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan verbetering van individuele en collectieve situaties.

Waar ben je in je academische werk het meest trots op?

Op goed onderbouwde debunking van beleid, dus het beleid kritisch tegen het licht houden zowel in de zin van onderbouwing van een geduchte probleemanalyse als in de zin van de oplossing. Zijn ze effectief? Zijn ze realiseerbaar? Is er wel nagedacht over de nadelen van de oplossing? Mij valt op dat dat maar zelden gebeurt. Wat je ziet als een probleem erkend is, dat er een blikvernauwing ontstaat. Dus volgt er een simplificatie van het probleem en daarna een simpele oplossing. Een voorbeeld: de opwarming aarde komt door CO2. Oplossing: stoppen met CO2. Maar in het licht van zoiets complex als weersystemen over decennia over de hele wereld, kun je dat niet terugbrengen tot alleen maar CO2. Toch is dit vaak standaardbeleid en waar ik goed in ben is om juist dat aan de kaak te stellen. Hoewel dat niet altijd wordt gewaardeerd. Het levert meestal ongeloof op bij niet-experts en degene met wel kennis van zaken zwijgen je het liefst dood of verguizen het.

Waar ga jij voor op de barricade?

Voor onrecht. Ik kan er heel slecht tegen als er dingen oneerlijk zijn. Een voorbeeld: Op mijn faculteit werkt iemand die begonnen is als academicus, maar halverwege stopte met het proefschrift. Deze persoon bleek een waar organisatietalent en dus volgde een baan op de EUR in het onderwijs met organisatorische taken. Maar omdat iemand niet is gepromoveerd, blijft het salaris lager. Dat vind ik absoluut onredelijk. En dus ga ik proberen ervoor te zorgen dat dit wordt rechtgetrokken.

Hoe zien we jou buiten de VAWO?

Ik houd van muziekvoorstellingen, cabaret, film en theater. Dus daar ben ik nogal eens te vinden. Ook omdat ik vrijwilliger ben bij de stichting ‘Vier het Leven’. Dan begeleid je ouderen naar een theatervoorstelling en breng je ze na afloop weer thuis. Binnenkort mag ik weer met een groep naar de film en daar word ik echt gelukkig van. En verder kun je me in het wild tegenwoordig ook tegenkomen met mijn fototoestel in de aanslag.

Carijn Beumer

Ik ben altijd wel een idealist gebleven. Het begon als kind met een verhaal van Roald Dahl over een speciaal apparaat waarmee je planten kon horen gillen als ze gesnoeid werden. Ik realiseerde me toen dat planten natuurlijk geen stem hebben en ben me gaan inzetten voor de natuur. Zo vind ik eigenlijk ook nog steeds dat er een vakbond zou moeten zijn voor werkende dieren. En dat idealisme heeft zich in de loop der jaren uitgebreid naar het sociale vlak.

Marijtje Jongsma

Ik sta graag op de barricade en ben graag functioneel boos. Momenteel is er lekker veel reuring met WOinactie, studentenvakbonden etc. Belangrijk en leuk om de boel even op te schudden omdat het hard nodig is. In tijden dat het goed gaat is het stiekem een béétje saai om actief vakbondslid te zijn.

Roel Pieterman

Ik ben wel recht door zee. Ook ben ik meer bestendig dan snel. Allebei mijn opa’s waren sleepbootkapiteins. Die moesten met hun kleine bootjes die grote schepen binnenloodsen. Dat vereist behendigheid en geduld en kennelijk heb ik daar wat van mee gekregen.

Donald Pechler

Ik denk dat ik altijd de nuance zoek. Dus als iemand wat zegt, vraag ik me altijd af wat de andere kant daarvan is. Het kan zijn dat mensen vinden dat ik daardoor wat gereserveerd overkom, maar ik vind dat wat ik zeg in de beleving van de ander niet zo hoeft te zijn en daar wil ik rekening mee houden.

Terug