Uitreiking Academie-Kus 2017

Wie pleit er voor onafhankelijk onderzoek? Wie maakt zich hard voor een goede verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs? Wie deelt de zorgen over de hoge werkdruk en de wildgroei aan tijdelijke aanstellingen? En wie heeft oog voor de professionals op universiteiten? De VAWO heeft samen met H.NU en Dutch Tenure Track Reform gekeken naar welke politicus zich het meeste inspant voor gezonde wetenschap. Aanstaande dinsdag op Valentijnsdag ontvangt de politicus met het grootste hart voor de wetenschap de Academie-Kus 2017.

VAWO-voorzitter Jongsma hoopt hiermee op meer politieke betrokkenheid: ‘Er zijn zoveel zaken die beter kunnen, en waarvoor duidelijk een taak ligt bij Den Haag, waaronder een stabielere en realistischer financiering van de universiteiten, het waarborgen van het onafhankelijke, kritische en integere karakter van het wetenschappelijke onderzoek en wetenschappelijke onderwijs en een duurzame verdeling van onderzoeksgelden. Met deze prijs willen we de zorgen, die onder onze gezamenlijke achterban leven, op een positieve manier onder de aandacht brengen in Den Haag.’

Dinsdag 14 februari om 13:00 uur is de uitreiking van de Academie-Kus 2017 in de Tweede Kamer in Den Haag.

Succesvolle actie opening academisch jaar!

Met een photobooth, brilsnorren en afstudeerhoedjes wisten het LNVH, het PNN en de VAWO veel aandacht te trekken voor de actie ‘gelijke kansen voor mannen èn vrouwen in de wetenschap’. Minister Bussemaker van OCW nam bij aankomst op de VU de tijd om met ons hierover te praten. Uiteraard hopen we dat onze aanbevelingen terug te zien zijn in haar beleid. In ieder geval blijven we ook na deze actie ons inzetten voor meer diversiteit in de wetenschap.

VAWO’s Alternatieve Nieuwjaarsredes

Zes sprekers blikten terug op 2015 en vooruit naar 2016 tijdens de Alternatieve Nieuwjaarsredes, die de VAWO dinsdag 5 januari in Utrecht organiseerde.

Wetenschappers in bumperballen tijdens opening academisch jaar 2015 – 2016

Intervieuw

Media-aandacht

De VAWO-actie trok de aandacht van verscheidene media:

[sc_embed_player fileurl=”http://www.vawo.nl/wp-content/uploads/2015/09/Spraak-004_003.mp3″]

Interview met Marijtje Jongsma Radio 1 Journaal

http://nos.nl/artikel/2055141-wetenschappers-voeren-actie-bij-opening-academisch-jaar.html

[sc_embed_player fileurl=”http://www.vawo.nl/wp-content/uploads/2015/09/Marijtje-Jongsma-interview-radio-M.mp3″]

Interview met Marijtje Jongsma Radio M (RTV Utrecht)

overige artikelen

 

Wetenschappers wurmden zich op 31 augustus 2015 tijdens de opening van het Academisch Jaar in Utrecht in grote bumperballen. Uit alle macht probeerden ze strandballen te verzamelen die symbool stonden voor een vaste baan of onderzoekfinanciering, alleen de bal die symbool stond voor werkdruk wilde geen van de wetenschappers hebben.

Voorzitter Marijtje Jongsma is blij met het verloop van de actie en de aandacht van onder meer minister Bussemaker van OCW. “Er zijn nog zoveel veranderingen nodig. Kijk maar naar de vele tijdelijke aanstellingen, de toenemende problematiek rond onderzoekfinanciering en de steeds hogere werkdruk. We zetten dan wel een vermakelijk beeld neer van wetenschappers in een grote bal, maar onze situatie is verre van grappig. Daarom is het belangrijk om verder te praten, met universiteiten, onderzoekinstellingen, wetenschappers, Kamerleden en de minister. En dat gaat de VAWO doen.”