Tweede Kamer wil verlenging experiment beurspromovendi

13 juni 2019 – De Tweede Kamer wil dat de minister van Onderwijs de proef met beurspromovendi weer oppakt. Een motie hiervoor, die afgelopen dinsdag door het CDA, de SGP en de PVV werd ingediend, is met grote meerderheid aangenomen. Vorig jaar beëindigde minister Van Engelshoven het experiment waarbij promovendi niet worden aangesteld als werknemer, maar een beurs ontvangen. De belangrijkste reden was het gebrek aan interesse vanuit universiteiten. Alleen in Groningen en Rotterdam deden de universiteiten mee met het experiment. Ook nu blijft de minister achter haar besluit staan om het experiment niet voort te zetten.

Al voor het ingaan van de proef maakten het promovendi Netwerk Nederland (PNN) en de VAWO bezwaar, omdat promovendi niet dezelfde arbeidsrechten hebben als werknemer-promovendi terwijl ze wel hetzelfde werk verrichten. Beurspromovendi zijn niet verzekerd tegen ziekte, tegen inkomensverlies bij zwangerschap en bij ontslag. Ook bouwen ze geen pensioen op, krijgen geen vakantiegeld en kunnen geen verlof opnemen. Beurspromovendi hebben hierdoor een oneerlijke start van hun carrière.

Ondanks dat er niet veel universiteiten meedoen, vindt de Kamer dat er pas een besluit kan worden genomen na een eindevaluatie. VAWO-directeur Donald Pechler betreurt deze uitkomst. “De belastingdienst liet in 2016 al weten beurspromovendi te beschouwen als fictieve werknemers. Oftewel ze doen hetzelfde werk als sommige collega’s maar dan onder slechte arbeidsvoorwaarden. Het is teleurstellend dat de Tweede Kamer zo’n experiment wil voortzetten.”

 

Terug