Landelijke actieweek: WOinActie organiseert buitencolleges uit protest

17 september 2018 - De doelmatigheidskorting, een bezuiniging van 183 miljoen euro, gaat niet van tafel. Dat heeft minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laten weten. De geplande acties van WOinActie in de week van 24 september gaan daarom wél door.

Rens Bod, de initiatiefnemer van #WOinActie, laat in universiteitsmagazine Folia weten dat hij al niet meer verwachtte dat de minister nog een draai zou maken. Daarom worden er vanaf maandag 24 september in de open lucht colleges gegeven op verschillende universiteiten.

De VAWO ondersteunt #WOinActie. “De kern van dit probleem ligt in de nog steeds groeiende onderfinanciering van het wetenschappelijk onderwijs,” zegt Marijtje Jongsma van de VAWO. “De afgelopen 10 jaar is het aantal studenten met ruim 30% procent gestegen. Het budget nam in die periode nauwelijks toe waardoor ook het aantal universitaire medewerkers onvoldoende meegroeide. Een torenhoge werkdruk en overvolle collegezalen zijn daar nu het gevolg van. Als we in Nederland wetenschappelijk onderwijs van hoge kwaliteit willen bieden zullen we moeten investeren in het aantrekken en behouden van gepassioneerde academici. Dat kan alleen als de bekostiging per student toe- in plaats van steeds verder afneemt.”

De VAWO nodigt al haar leden uit om zoveel mogelijk bij die buitencolleges aanwezig te zijn.

Terug