Lucille Mattijssen is de nieuwe voorzitter van PNN

27 september 2019 – Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) heeft met Lucille Mattijssen een nieuwe voorzitter. De promovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam volgt Anne de Vries op die ruim een jaar PNN-voorzitter is geweest.

“Promovendi zijn cruciaal voor het onderzoek en onderwijs aan universiteiten,” vertelt Mattijssen. “Tegelijkertijd bevinden ze zich in een kwetsbare positie: hun doorstroommogelijkheden in de wetenschap zijn beperkt en ze zijn vaak afhankelijk van hun begeleiders.” Er is volgens Mattijssen nog altijd genoeg werk aan de winkel en ze kijkt ernaar uit om samen met de overige PNN-bestuursleden de positie van promovendi te verbeteren.

Een van die onderwerpen waar PNN al langer tegen strijd is het experiment met beurspromovendi. “Het argument dat promovendi als student meer vrijheid in hun project zouden hebben weegt op geen enkele manier op tegen de werknemersrechten die ze verliezen. Promotieonderwijs betekent netto dus een verslechtering van promotietrajecten,” zegt Mattijssen.

Diversiteit en buitenpromovendi

Trots laat Mattijssen weten dat er twee nieuwe speerpunten zijn waar PNN zich voor gaat inzetten. “Bestuurslid Tjitske van Engelen gaat zich richten op diversiteit en Carola Schoor van het PNN-bestuur gaat zich hard maken voor de belangen van buitenpromovendi. Dat is echt een grote groep die nu geregeld tussen wal en schip valt.”

“En,” somt Mattijssen tot slot op, “dan hebben we nog de toestroom van internationale beurspromovendi die in Nederland vaak nauwelijks rond kunnen komen van de beurs die ze ontvangen, het mentale welzijn van promovendi, de kwaliteit van de promotietrajecten en de kansen van promovendi op de arbeidsmarkt. Kortom, er is genoeg te doen!”

Terug