Minister krijgt groen licht voor verdere bezuinigingen

5 juli 2019 - De VAWO is enorm teleurgesteld dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de herverdeling van het budget van het hoger onderwijs. Gisteren kreeg de minister groen licht om het bekostigingsplan uit te voeren, wat onder meer inhoudt dat er geld van alfa-, gamma en medische wetenschappen naar bèta en techniek gaat.

Dit voorstel komt uit het rapport van de Commissie Van Rijn die aangaf dat er meer geld moet naar bèta en techniek. De VAWO vindt ook dat daar meer geld naar toe moet, maar niet ten koste van de andere wetenschappen. Opmerkelijk genoeg schreef Van Rijn zelf dat schuiven met geld in het huidige ondoorzichtige financieringsmodel niet verstandig is, maar adviseert in datzelfde rapport tóch om dat te doen. Juist daarom begrijpt de VAWO niet dat de minister niet wil wachten op het onderzoek naar de daadwerkelijke kosten bij universiteiten. “Het is onverstandig en ronduit frustrerend,” zegt VAWO-directeur Donald Pechler. “Ik vraag me af of de minister doorheeft hoe groot de negatieve gevolgen zijn voor de wetenschap.”

Hoe onduidelijk de financieringssituatie van universiteiten is, bleek al uit de kop van universiteitskrant Ad Valvas deze week: ‘Alleen de minister snapt het bekostigingsplan van de minister.’ Afgelopen maandag tijdens het debat beweerde minister Van Engelshoven van OCW, bij hoog en laag dat uiteindelijk alle richtingen er geld bij krijgen. Dus ook de alfa-, gamma- en medische wetenschappen. Onder meer de VAWO, WOinActie en vele medewerkers van universiteiten denken daar anders over. “Na bezuiniging op bezuiniging, plus een daling van de bijdrage per student en nu een herverdeling van geld, kun je niet spreken van een ‘forse investering’ zoals de minister doet,” zegt Pechler.

“Elke keer als we denken: het kan niet slechter, blijkt dat toch het geval. We zullen dus actie moeten blijven voeren,” aldus Pechler. De eerste actie staat gepland op 2 september, de start van het Academisch Jaar. Samen met WOinActie en de FNV, organiseert de VAWO de 'ware opening' van het Academisch Jaar.

Terug