Minister Van Engelshoven: "Er moet een miljard euro naar universiteiten"

2 december 2019 – Minister Van Engelshoven van OCW heeft tegen de krant NRC gezegd dat er een miljard euro extra naar universiteiten moet. Met die uitspraak erkent de minister de financiële tekorten achterstand in de wetenschap, waar WOinActie en onder andere de VAWO al ruim twee jaar actie voor voeren. Helaas heeft de minister het benodigde miljard niet opgenomen in de strategische agenda die ze vandaag presenteert.

“De continue bezuinigingen, de torenhoge werkdruk, het hoge percentage tijdelijke aanstellingen en uitpuilende collegezalen gaan ten koste van de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs. Dit roepen we al jaren,” zegt VAWO-directeur Donald Pechler. Hij is voorzichtig positief dat de minister nu openlijk erkent dat de investering van een miljard euro noodzakelijk is. “Het is een eerste stap, maar alleen erkenning gaat de werkdruk niet omlaag brengen. Het is dus te hopen dat ze ook daadwerkelijk met geld over de brug gaat komen.”

"Wat er ook gebeurt, dat minister van Engelshoven dit nu heeft toegegeven kan niet teruggedraaid worden,” laat Rens Bod, initiatiefnemer van WOinActie weten. “Dit versterkt onze onderhandelings- en actiepositie, want we moeten het nu niet meer over de analyse hebben, maar over waar het geld vandaan moet komen. We blijven actievoeren totdat het geld er daadwerkelijk is!"

LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten vindt dat zonder deze investering het hoger onderwijs niet toekomstbestendig is. “We plegen roofbouw op het hoger onderwijs, met nieuwe plannen maar zonder extra financiering zijn we nog verder van huis.”

Terug