Open access in 2020

4 september 2018 – ‘Europese landen verplichten open publicatie onderzoek.’ Dat schrijft De Volkskrant vandaag op haar voorpagina. Het betekent dat publiek betaald wetenschap in het jaar 2020 gratis toegankelijk wordt. Het is een besluit van elf Europese landen waarbij publiek gefinancierd onderzoek niet meer gepubliceerd mag worden in wetenschappelijke tijdschriften die abonnementsgeld rekenen.

Nu worden wetenschappers beoordeeld op het aantal publicaties en in welke vakbladen ze publiceren. Stan Gielen, voorzitter van onderzoekfinancier NWO, laat in de krant weten dat het anders moet. "We willen niet zozeer meer kijken naar in welk blad je publiceert, maar wat je publiceert.” De uitgevers laten in de krant weten dat dit plan de keuzevrijheid van de auteurs zal inperken en dat de overgang naar volledige open access hierdoor wordt vertraagd.

De VAWO is vóór open access en open science, maar het moet niet de publicatie en prestatiedruk verder opvoeren, zegt Marijtje Jongsma van de VAWO. “De bottleneck is geen kwestie van open access dan wel conventionele wetenschappelijke tijdschriften, maar de toenemende druk tot het generen van alsmaar méér artikelen. Er moet domweg meer oog en waardering komen voor wetenschappelijke arbeid an sich, en niet uitsluitend voor de output in de vorm van artikeltjes waarbij kwantiteit belangrijker lijkt te zijn dan kwaliteit.”

Hoe dit plan er uiteindelijk uit komt te zien, wordt waarschijnlijk pas volgend jaar bekend.

Terug