Renteverhoging is nieuwe kostenpost voor student

30 april 2019 – Als de Eerste Kamer instemt met het plan om de renteverhoging op studieschuld door te voeren, gaan studenten flink meer betalen voor hun studie. Hoeveel meer is afhankelijk van hoeveel een student leent, maar bij een gemiddelde studieschuld van €21.000 loopt het al gauw in de duizenden euro’s.

In de huidige wet is geregeld dat de rente die studenten over hun lening betalen gelijk is aan de vijfjaarsrente op staatsobligaties. Volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs is gezien de huidige lage rente het financiële risico voor de overheid te groot. Daarom wil de minister de rente voor studieschulden baseren op de tienjaarsrente. Die rente ligt hoger omdat de rentelooptijd langer is. Van Engelshoven laat weten dat deze maatregel nodig is om de financiële houdbaarheid van het studiefinancieringsstelsel te verbeteren.

De studentenvakbonden zijn boos op de minister. “Het mag duidelijk zijn dat we ontzettend boos zijn over de invoering van het leenstelsel,” zegt LSVb-voozitter Carline van Breugel. “Maar daar bovenop zijn alle beloftes ter compensatie van het leenstelsel geschonden. Er zou geïnvesteerd worden in kwaliteit, de studieschuld zou geen invloed hebben op kansen om een woning te bemachtigen en de rente zou laag blijven. Het vervelende is dat de minister keer op keer maatregelen doorvoert die niet alleen studeren minder toegankelijk maakt, maar waarbij ze ook de rekening bij de studenten neerlegt. De studenten die met de renteverhoging te maken krijgen zijn nu nog scholieren, maar kunnen straks 35 jaar lang hun studie gaan afbetalen tegen een hogere rente. Dat is een oneerlijke start.”

De LSVb is dan ook niet van plan het erbij te laten zitten, hoewel ze nog niet naar buiten brengen wat ze gaan ondernemen. “Onze hoop is nu gevestigd op de Eerste Kamer,” laat Van Breugel weten. “Hopelijk zien zij ook dat een goede onderbouwing ontbreekt en de procedure niet deugt.”

De Eerste Kamer stemt eind mei over de renteverhoging voor studieschulden.

Terug