Studenten boos om onvrijwillig vertrek UD

Getekend door Lynn Gevers

15 april 2019 – Studenten van de Universiteit Utrecht komen in verweer tegen het noodgedwongen vertrek van hun docent. Universitair docent Robbie Voss krijgt geen vaste aanstelling, na het zoveelste tijdelijke contract. De studenten zijn kennelijk zo tevreden over Voss dat ze het er niet bij laten zitten en op 23 april een protestmars houden.

Robbie Voss is vooral onder de indruk dat dit initiatief van de studenten zelf komt. “Als staf voeren we dit gevecht al erg lang, maar het is mooi om te zien dat studenten heel goed in staat zijn om te identificeren waar ze door universiteitspolitiek uiteindelijk gedupeerd worden,” aldus Voss.

Het hoge percentage tijdelijke aanstellingen op universiteiten is al jaren een van de belangrijkste speerpunten van de VAWO. “Waarom geven universiteiten docenten, die door studenten en collega’s worden gewaardeerd, geen vaste aanstelling?” vraagt VAWO-directeur Donald Pechler zich af. “Als universiteit wil je toch goed personeel behouden? Het lijkt mij dat als zelfs studenten in het verweer komen, werkgevers zich eindelijk zouden moeten beseffen dat hun personeelsbeleid contraproductief is.” De VAWO is daarom blij dat ook studenten zich roeren. “Docenten moeten noodgedwongen steeds op zoek naar ander werk. Dat is in de eerste plaats ontzettend vervelend voor de docent in kwestie, maar ook voor studenten, die soms niet eens bepaalde zaken bij hun docent kunnen afronden, en voor collega’s die negen van de tien keer extra werk moeten verrichten door het gat dat een vertrekkend docent achterlaat.”

Pechler hoopt dat de protestmars op 23 april succesvol is. “Ik gun het de docent, de collega’s en zeker ook de studenten dat hij mag aanblijven.”

De protestmars start op dinsdag 23 april om 11 uur voor het Sjoerd Groenmangebouw op de Uithof (ASW zit daar) en eindigt bij het College van Bestuur, in het bestuursgebouw. 

Terug