VAWO-leden stemmen massaal voor fusie met AOb

Honderden VAWO-leden hadden via een machtiging vóór de fusie gestemd. Tijdens de ALV stemden de aanwezige leden zelfs unaniem vóór.

2 december 2019 - VAWO-leden hebben afgelopen vrijdagavond massaal voor de fusie met de Algemene Onderwijsbond gestemd. Van alle uitgebrachte stemmen was 97% voor de fusie en daar is VAWO-voorzitter Roel Pieterman blij mee: “Het voelt als een grote steun in de rug dat zoveel leden vertrouwen hebben in onze plannen. We hebben steeds als VAWO-bestuur gezegd: we willen door! Nu zeggen we: we kunnen door!”

Tijdens de Algemene Vergadering van de AOb is er ook ingestemd met het fusievoorstel, waardoor de fusie weer een stap dichterbij is gekomen. Voor de AOb betekent een fusie dat alle kennis van de onderwijssectoren daarmee voortaan onder een dak zit. “We kunnen zo nog beter samen optrekken en het onderwijs versterken”, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. Voor de VAWO betekent de fusie dat er meer slagkracht is om de belangen van de leden nog beter te behartigen.

Wat Pieterman vooral aanspreekt is dat de AOb, net als de VAWO, een zelfstandige vakbond is die niet alleen gaat voor sterke cao’s en betrouwbaar juridisch advies van hoogwaardige kwaliteit, maar ook de beroepsgroep een stem geeft. “De VAWO strijdt al jaren voor belangrijke thema’s zoals minder tijdelijke aanstellingen, meer diversiteit, een acceptabele werkdruk, meer overheidsinvesteringen en academische vrijheid. Dat is heel hard nodig en wat betreft de VAWO kunnen we dat straks met meer mankracht doen.”

De fusie zorgt er ook voor dat alle lokale vakbondsvertegenwoordigers zich kunnen blijven inzetten, zegt Pieterman. “Juist ook op dit niveau is het ontzettend belangrijk een stem te hebben. De VAWO’ers in het Lokaal Overleg kennen de universiteit, zitten aan tafel met het College van Bestuur en vormen de brug naar onze leden.” Stolk bevestigt het belang van de actieve leden, “feitelijk zijn zij de spil van de VAWO. Actieve leden zijn belangrijk voor elke organisatie en we hopen ze straks samen met het bestuur en personeel te mogen verwelkomen.” Deze week wordt duidelijk of de fusie definitief doorgaat.

Terug