Wat ze u niet verteld hebben

18 april 2019 – De Vakcentrale voor Professionals (VCP) heeft een film gemaakt over de pijnpunten in de pensioenonderhandelingen. De VCP zat aan tafel bij de pensioenonderhandelingen, die november vorig jaar stukliepen. Maar waarom liep het stuk? En waar draait het in de pensioenonderhandelingen eigenlijk om? Daarover gaat de korte film die de vakcentrale maakte, zegt VCP-bestuurslid Ruud Stegers. “Na het stuklopen van de onderhandelingen kwam er veel kritiek op de bonden dat ze te star zouden zijn geweest. Wij laten juist zien dat die kritiek volkomen onterecht is. De voorstellen van het kabinet waren veel te vaag en vrijblijvend. Veel mensen zouden erop achteruit zijn gegaan.”

In de video gaat Stegers de dialoog aan met Jacqueline van Langeraad, die als pensioenwoordvoerder verbonden is aan de bij de VCP aangesloten vakbond CMHF. Stap voor stap leggen ze uit wat er nodig is voor een goed toekomstbestendig pensioencontract. “In de pensioendiscussie lijkt het vaak alleen te gaan over de AOW of over eerder stoppen met werken, maar in werkelijkheid gaat het om veel meer dan dat,” zegt Stegers. “Het gaat om tientallen miljarden die we met z’n allen hebben opgebouwd. Als de pensioenopbouw zoals we die kennen, verdwijnt zonder goede compensatie, verdelen we een collectieve korting op ons pensioen die geschat wordt op 60 tot 100 miljard. Die dreigende verlaging van de pensioenen moet gecompenseerd worden en in de film leggen wij uit waarom.”

De film is niet alleen interessant als je pensioen voor de deur staat, juist voor iedereen die nu midden in het werkzame leven staat, is belangrijk om te zien wat de gevolgen zijn van de door de vakbonden afgeschoten plannen!

Terug