Academie-Kus 2018

 

De Academie-Kus 2018 is gewonnen door #WOinactie. Rens Bod nam namens de organisatie de trofee in ontvangst. Naast #WOinactie waren de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en Beter Onderwijs Nederland (BON) genomineerd.

 

Rens Bod ontvangt de eerste prijs uit handen van Marijtje Jongsma

 

“De keuze voor de winnaar was moeilijk,” zegt Marijtje Jongsma van de VAWO. “Alle drie de organisaties houden zich bezig met voor de VAWO belangrijke onderwerpen. Uiteindelijk vond de jury dat #WOinactie het afgelopen jaar het meest op structurele, constructieve maar vooral ook op verbindende wijze bijdroeg aan het nationale debat met betrekking tot de werkdruk aan de Nederlandse Universiteiten en de kwaliteit van het hoger onderwijs, één van de meest belangrijke en zorgwekkende thema’s binnen onze sector.”

Rens Bod van #WOinactie is blij met de prijs. “Toen we #WOinactie startten, was de aanleiding de doelmatigheidskorting en het belang van verwevenheid onderwijs en onderzoek. Maar ondanks veel aandacht, heeft onze petitie niet geleid tot de noodzakelijke middelen en docenten. Daarom gaat #WOinactie door. De Academie-Kus is daarbij een steun in de rug.”

Ook bestuurslid Felix Huygen van de genomineerde actiegroep Beter Onderwijs Nederland is strijdbaar. “We zijn niet tegen het Engels, maar nu is de verengelsing doorgeslagen. Het kan niet de bedoeling zijn dat daardoor unieke vakken verdwijnen.”

De LSVb kon helaas niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn, maar LSVb-bestuurslid Lisa Busink liet weten dat het een grote eer is om genomineerd te zijn voor deze prijs naast #WOinactie en Beter Onderwijs Nederland . “Het wetenschappelijk onderwijs in Nederland is nog lang niet af en wij zijn ervan overtuigd dat door het organiseren en gezamenlijk optrekken van medewerkers en studenten steeds duidelijker wordt in Den Haag dat er hard aan gewerkt moet worden. Initiatieven als de Academie-Kus dragen hier zeker aan bij en daarom hebben we heel veel waardering voor de Academie-Kus.”

Het was de tweede keer dat de VAWO de Academie-Kus op Valentijnsdag uitreikt. De prijs, voor iemand die zich inspant voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, ging dit jaar naar een organisatie, omdat de kracht om te veranderen moet komen van diegenen die de kern van de universiteit vormen: de medewerkers die kennis produceren, en de studenten die voor hun academische vorming afhankelijk zijn van goed ingerichte universiteiten.

Terug