Academie-Kus naar collegevoorzitters Geert ten Dam en Mirjam van Praag

14 februari 2019 – De VAWO Academie-Kus 2019 is dit jaar voor collegevoorzitters Geert ten Dam van de UvA en Mirjam van Praag van de VU. Het was de derde keer dat de VAWO de Academie-Kus op Valentijnsdag uitreikte. De voorzitters namen de trofee in ontvangst in het ACTA-gebouw, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam van beide universiteiten.

Dit jaar is het een gedeelde eerste prijs omdat zowel Ten Dam als Van Praag vrijwel vanaf het begin WOinActie openlijk hebben gesteund. Daarbij komt dat ze allebei met stevige uitspraken kwamen richting minister Van Engelshoven van OCW over het uitblijven van de noodzakelijke investeringen. Ook liepen ze als enige twee collegevoorzitters mee in de grote demonstratie van afgelopen december.

Het is de eerste keer dat de Academie-Kus naar een werkgever gaat, maar VAWO-voorzitter Roel Pieterman staat er volledig achter: “Deze twee collegevoorzitters hebben rondom WOinActie laten zien dat ze hart hebben voor de belangen van hun werknemers. Natuurlijk zijn we het niet altijd met elkaar eens. Het is dan ook geen oeuvreprijs, maar een aanmoedigingsprijs waarbij we hopen dat de belangen van werknemers ook in het Lokaal Overleg en de ondernemingsraden op 1 worden gezet. Toch denk ik dat de manier waarop zij tot nu toe hebben laten zien achter WOinActie te staan, gewaardeerd mag worden.”

Geert ten Dam is vereerd met de prijs, hoewel ze het niet meer dan logisch vindt om solidair te zijn met de collega’s: “Ik geef zelf ook nog onderwijs en ben betrokken bij onderzoek, en weet hoe hard mensen werken om de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek op peil te houden met steeds minder geld.” Ook Mirjam van Praag vindt het belangrijk om WOinActie te steunen: “Het initiatief van WOinActie komt van wetenschappers en die demonstreren niet zomaar, dat weet ik ook uit eigen ervaring. Zij werken keihard om onder steeds grotere druk topkwaliteit te leveren in onderzoek, onderwijs en valorisatie. Wij werken er hard aan om de werkdruk te verlagen, maar kunnen dat niet alleen.”

Dat is ook hoe Pieterman het ziet. “Het is goed om nu samen op te trekken. Deze prijs is bedoeld om Mirjam van Praag en Geert ten Dam aan te moedigen vooral zo door te gaan, maar hopelijk ook voor alle andere collegevoorzitters om goed te zorgen voor hetgeen de universiteit groot maakt: haar werknemers.”

Bericht in Folia

Bericht in Advalvas

Terug