Demonstratie WO-personeel en studenten succesvol!

Foto Floris Paalman

17 december 2018 - Met een opkomst van zeker tweeduizend demonstranten is de demonstratie van WOinActie geslaagd. Ondanks de kou verzamelden mensen op de Koekamp in Den Haag. Initiatiefnemer van WOinActie Rens Bod was blij met de opkomst. Volgens hem is WOinActie een nationale beweging aan het worden. En blijft de minister doof voor de roep om investeringen, dan sluit Bod een staking niet uit.

Geertje Hulzebos voerde namens studenten het woord. Schaalverkleining was beloofd, een duidelijke verbetering van de kwaliteit en de aanstelling van vierduizend extra docenten. Maar met de toename van het aantal studenten is er geen sprake van schaalverkleining. Ook zien studenten niets terug van de beloofde kwaliteitsverbetering, waarvoor zij wel fors hebben ingeleverd.

Namens de vakbonden VAWO en de FNV sprak VAWO-woordvoerder Marijtje Jongsma de menigte toe. Juist nu de positie van werknemers zo kwetsbaar is, zijn vakbonden hard nodig.

Met leuzen als ‘no ifs, no buts, no education cuts’ vertrok de stoet demonstranten daarna naar het ministerie van OCW. Ondanks dat ze aanwezig was, kwam minister Van Engelshoven niet naar buiten.

Jongsma is trots op alle deelnemers van de actie. ‘Dat we er met zoveel waren, samen met studenten, geeft aan hoe hoog de nood is.’ De teleurstelling in minister Van Engelshoven is wel groot. ‘Tijdens onze actie bij de opening van het Academisch Jaar gaf ze aan de problemen te willen aanpakken,’ zegt Jongsma. ‘Maar tot nu toe heeft ze de situatie met een extra bezuiniging alleen maar verergerd.’

WOinActie in de media:

Terug