Foto cortège: Adrian van den Eerenbeemt, Univers

Succesvolle actie opening Academisch Jaar

4 september 2018 - Met een bedenkelijk gezicht leest een werknemer van de Tilburg University de inhoud van het tijdelijke contract dat hij tijdens de actie opening Academisch Jaar in zijn handen geduwd krijgt. “We bieden hoge werkdruk, gratis extra overuren en jaarlijkse opslag in studenten en administratie. We verwachten eigen onderzoekfinanciering, onderzoek in eigen tijd, doorwerken tijdens vakantie…” Hij leest het contract niet verder af, maar kijkt de actievoerder onbegrijpend aan. "Zo'n contract heb ik al!"

Deze reactie kwam vaker voorbij tijdens actie van de VAWO en het Promovendi Netwerk Nederland (PNN). Mensen schoten onwillekeurig in de lach als ze meteen bij binnenkomst konden omkeren en vriendelijk de deur werden gewezen. De succesvolle actie mag dan op de lachspieren werken, toch is dit de realiteit, zegt Marijtje Jongsma van de VAWO. “Vaak mogen mensen een of hooguit een paar jaar blijven en moeten daarna op zoek naar een nieuwe werkplek. Natuurlijk zijn universiteiten verantwoordelijk voor hun eigen personeelsbeleid, maar los daarvan is sprake van een structurele onderfinanciering in de wetenschap en daar willen we de minister op aanspreken.”

En dan komt minister Ingrid Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewandeld. Anne de Vries, voorzitter van PNN, overhandigt haar een deurmat met de tekst ‘Wijs talent niet steeds de deur, maar bied werknemers perspectief!’ Sportief neemt de minister het in ontvangst, maar beloftes dan wel harde uitspraken doet ze niet. Wel geeft ze aan binnenkort met een plan te komen om de problematiek in de wetenschap aan te pakken.

“Ik ben benieuwd waar de minister mee gaat komen,” kijkt Jongsma haar na. “Ik hoop maar dat ze er echt werk van gaat maken om wetenschappelijk onderwijs in Nederland van een hoge kwaliteit te houden, want op de huidige manier gaat dat niet lukken.”

Samen met PNN blikt Jongsma tevreden terug op de actie. “Het gaat niet snel, maar we moeten aandacht blijven vragen voor dit soort belangrijke thema’s.” Daarom ondersteunt de VAWO ook WOinactie die op 24 september van zich zal laten horen. “Natuurlijk ondersteunen wij WOinactie,”  zegt Jongsma. “Het laat zien hoe hoog de nood is en gezamenlijk optrekken maakt die roep alleen maar sterker.”

Onze actie in de media:

Radio 1 Journaal afspelen vanaf 52:56

Univers

Brabants Dagblad

Omroep Brabant

Terug