In deze blogbijdrage zullen we nagaan waarom Latijn in de wetenschap wordt gebruikt. We zullen bespreken hoe het voor het eerst werd ingevoerd en wat voor erfenis het vandaag heeft nagelaten. We zullen ook enkele van de voordelen bespreken die voortvloeien uit het gebruik van een universele taal in de wetenschap. Wie meer wil leren over Latijn en het gebruik ervan in de wetenschap, moet zeker verder lezen.

In de wetenschappelijke wereld fungeert Latijn als lingua franca. Het wordt gebruikt door sprekers van verschillende moedertalen om te communiceren. Zodat ze allemaal begrepen worden zonder dat het accent of dialect van iemand anders door elkaar gehaald wordt op wat ze zeggen omwille van zijn mogelijkheid om vrij toegankelijk te zijn. Wat het zo’n essentieel onderdeel maakt van de wetenschap vandaag meer dan ooit tevoren met het Engels als slechts één van de vele andere talen die hun eigen belang hebben. Afhankelijk van met wie je samenwerkt op een bepaald moment, vooral als er geen andere moedertaalsprekers beschikbaar zijn. Maar toch zal het kennen van enkele basistermen van pas komen wanneer je strikt binnen je vakgebied te maken hebt aangezien niet iedereen vloeiend Engels spreekt

-Linggo Franca-, wat betekent “vrij toegankelijke spraak”

Latijn is dood

Latijn is een dode taal. Dat betekent dat niemand Latijn vanaf zijn geboorte heeft geleerd en dat de enige manier om het als volwassene te leren, het tweede of derde jaar van de middelbare school is. Omdat er geen praktisch nut zal zijn voor wie niet weet hoe deze oude taal te spreken zodra hij naar de universiteit gaat! Ondanks het feit dat het al meer dan tweeduizend jaar geleden is uitgestorven, gebruiken we het Latijn nu meer dan ooit tevoren. Of het nu is in wetenschappelijke tijdschriften waarin wetenschappers met elkaar heen en weer schrijven over wat er nu zou kunnen gebeuren op de opwarmingsschaal van de aarde. Of wanneer mensen die het niet vloeiend spreken romans lezen van auteurs als Raul Velasco Quezada: “de auteur zorgde ervoor dat zijn woorden muzikaal klonken zonder dat dit ten koste ging van de betekenis”.

Engels verdreven

Latijn was vroeger de taal van de wetenschap. Wetenschappers spraken onderling Latijn, en op die manier konden zij boeken lezen in hun moedertaal zonder problemen te hebben met vertalen of het interpreteren van termen voor wetenschappers van andere landen die misschien niet zo goed Engels spraken. In de loop van de tijd zijn wetenschappelijke discussies echter grotendeels verschoven van het uitsluitend voeren van deze oude vorm; toch worden belangrijke namen nog steeds aangeduid door het gebruik ervan, omdat veel kennis alleen in deze woorden voorhanden was voordat het universeel werd in alle talen.

Plantennamen

Plantennamen zijn officieel vastgelegd. Wanneer wetenschappers uit verschillende landen een plant bestuderen, moeten zij er altijd 100% zeker van zijn welke plant het is. Daarom is de internationale wetenschappelijke gemeenschap het eens geworden over het gebruik van het Latijn voor de naamgeving van bomen, bloemen of planten. In talen met vele alternatieve volkstalen die gemakkelijk verwarring zouden kunnen stichten als elke wetenschapper zou besluiten zijn/haar ontdekking in zijn/haar eigen taal te beschrijven. Waardoor anderen zouden gaan denken dat er meer dan 1 soort van iets was terwijl er eigenlijk maar 1 bestond.

Redenen om Latijn te leren

U kunt zelf historische bronnen lezen als u Latijn kent. Als onderzoeker ben je minder afhankelijk van andere mensen voor onderzoek en het vertellen van verhalen door de geschiedenis heen is ook in deze taal gedaan. Veel wetenschappers hebben hun werk geschreven tijdens de Renaissance toen de moderne wetenschap voor het eerst ontstond met zijn nieuwe uitvindingen zoals Copernicus’ boek “De revolutionibus orbium Celestrium.”

Latijn leren via het internet

Als u geïnteresseerd bent in Latijn, is er een gratis cursus die u de grondbeginselen leert. Het mooie van internetcursussen talen? Je kunt ze volgen en zelfs als het niet in je normale lesrooster past (zoals ’s avonds), zijn ze toch beschikbaar wanneer het jou uitkomt! Deze cursus wordt gesponsord door de Theologische Universiteit Kampen, dus bekijk hem vandaag nog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.